Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
Erwin schrijft

Erwin schrijft

Verhalen in een notendop, confessies uit de boudoir, curiositeiten, statements, woede en liefde.

Happy Bruxsel 2010

23 uur. In allerijl lopen duizenden opgehitste mensen richting Centraal Station en Kunstberg om de beste plaats te veroveren voor het traditionele nieuwjaarsvuurwerk. Belgisch, Brussels, Vlaams of Waals vuurwerk? Federaal vuurwerk?

Alsof de wereld aan het vergaan is, drijven de mensen elkaar als hongere paniekerige beesten op. Het is een kwestie van automatisme, van mutisme, van kuddegeest. Klein vuurwerk wordt al aangestoken in de straten, de Brusselse kasseien glimmen niet alleen door de vrieskou die over het verscheurde land is getrokken. Ik zie mensen in groepjes, grote en kleine groepen, mensen met kinderwagens, koppeltjes die elkaar vasthouden. Mutsen geen sluiers.

 

23u30. De drukte vaart stilaan naar zijn hoogtepunt. Ik kan al zien dat er veel mensen het nieuwe jaar in hun auto zullen doorbrengen. Het kruispunt voor St-Goedele is volledig geblokkeerd. Eigenlijk heb ik nu al een perverse glimlach on my face...

 

0u00. Het einde van de wereld is aangekomen, mensen juichen, tieren, joelen. St-Goedele geeft een vrolijk concert. Bim bam bim bam bim bam. Onbekenden wensen “bonne année” aan andere onbekende mensen. Zouden vanavond ook weer koppeltjes gevormd worden?

 

1u00. Diezelfde mensen keren terug vanuit de stad, St-Goedele slaapt, de brave vrolijkheid van daarnet heeft plaats gemaakt voor helse agressiviteit. Op het kruispunt staat een agent met een enerverend fluitje het verkeer te regelen. Daarrond des pétards, des fêtards. Sirenes loeien al.

 

5u00. Enkele wandelende lijken met in hun verkleumde handen halflege flessen goedkope schuimwijn dralen door de lege stad. Her en der een gil van een zatte vrouw – hoe lelijk. Daar wordt de Foie gras van de Delhaize uitgespuwd, ginder de Faux gras van Gaia. Zal mijn bijdrage aan De Stad via mijn Gewestenbelasting wel kunnen voldoen om het straks weer allemaal aantrekkelijk te maken?

 

6u30. In de gezellige stilte van mijn huiskamer uitkijkend naar het ontwaken van St-Goedele schrijf ik mijn teksten en kan het niet laten te bedenken : hoe moet het nu verder in 2010. Is dit het niveau waarmee we verder moeten gaan? Waarmee ik verder moet?

 

Helaas ja. Ik heb er echt geen hoop meer in. Waar wel hoop ligt, is dat de Kerstmarkt straks verdwijnt, dat 2010 het jaar van Pro Bruxsel en Warning wordt, dat Barnabe terug komt, en dat ik misschien, heel eventjes misschien, gewoon zal kunnen genieten van de simpelheid der dingen. Een pintje hier, een frietje daar. Straks met een vriendin op café, later terug met Barnabe. 2010 is het jaar van “nee”. Zo blijft er plaats voor degenen aan wie ik onvoorwaardelijk “ja” zeg.

 

Bonne année, gelukkig nieuw jaar.

 

Partager cet article

Repost 0

Commenter cet article