Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Erwin schrijft

Verhalen in een notendop, confessies uit de boudoir, curiositeiten, statements, woede en liefde.

Visie en geen tunnelvisie meer voor Brussel.

Visie en geen tunnelvisie meer voor Brussel.

Na de Mayeur/Peraita schandalen blijft de core business van de PS onveranderd : een ééntalige Franstalige Schepen voor Nederlandstalig Onderwijs in de persoon van Faouzia Hariche . Eigen volk eerst. Het klinkt als spierballentaal van het Vlaams Belang mais en français. Uiteindelijk draait het allemaal rond macht. In Brussel is het tijd voor verschuiving en herverdeling.

Ik werk als leerkracht NT2 voor de Franse Gemeenschap. Eerst heb ik moeten bewijzen dat ik de Franse taal machtig was : de Franse Gemeenschap stelde een examen Frans voor. Mijn directeur heeft dat toen tegen kunnen houden omdat ik mijn universitaire diploma’s in Parijs heb behaald. Iemand die rechten heeft gestudeerd in Parijs kan toch wel Frans, neen? Door de laatste hervormingen die de Franse Gemeenschap gehouden heeft, heb ik dan weer moeten bewijzen dat ik het Nederlands machtig was; met een Frans diploma op zak ben je Franstalig, toch? Politiek van andere tijden maar toch nog actueel.

Ik ben nu de trotse eigenaar van het hoogste NT2 certificaat. Als Nederlandstalig geboren zijnde kan dat tellen. Wat van mij als Brusselaar wordt verwacht, moet ook voor Brusselse ambtenaren, schepenen en burgemeesters gelden. Geen ééntaligheid. Geen “geen commentaar”. Geen “Je moet begrijpen dat…”. Brussel heeft nood aan ambtenaren die verbinden, die positieve signalen naar onze jongeren, jong volwassenen en volwassenen sturen, Brussel heeft nood aan gedreven en begeesterde mensen aan het stuur.

Taal is niet de eigendom van de NV-A of het Vlaams Belang. Taal is wat iedereen verbindt, cultiveert en ongelofelijke versies van onszelf maakt. Nederlandstalige Brusselaars doen dat, meer en meer Franstalige Brusselaars ook. Dat is wat Brussel van vandaag naar morgen maakt. En waar we morgen verbinden, kijken we vandaag met verbazing naar gisteren. Om te groeien, om van Brussel en het Gewest een volwaardig Gewest te maken met ambitieuze mensen. Maar evenzeer door de Disneyficatie van onze stad tegen te gaan en ook in te zetten op de rijkdom van het hele Gewest.

Faouzia Hariche heeft allicht andere competenties die de PS elders kan gebruiken. De heisa van de afgelopen dagen kan dat alleen maar beamen : the right woman/man on the right place. Laat ons ook geen heksenjacht openen op deze vrouw.

Laten we van de verkiezingen in oktober in Brussel geen communautaire taalkwestie van maken, laten we de schepen van Nederlandstalige Aangelegenheden op de vingers tikken en haar nalatigheid omtrent communicatie naar de Nederlandstalige Brusselaar of Vlaming die al eens in Brussel komt, proberen te herstellen. Laat haar 100 regels “Ik zal geen taalfouten meer in mijn communicatie naar de burger toelaten” schrijven. 500 regels desnoods. Laten we vooral graaicultuur, eigen-volk-eerst-cultuur, communitarisme en ééntaligheid voor Brussel voorgoed begraven. Laten we niet toegeven aan plat populisme en polarisatie. Maak als politieke partij duidelijk aan de Brusselaars welke voorakkoorden je sluit en met wie.

En tenslotte, een kiezersstrijd kan je ook voeren door niet met modder naar elkaar te gooien. Op 14 oktober komt de afrekening, de dag erna hebben de Brusselaars nood aan mensen met visie, mensen die gedurende hun hele mandaat Brussel leefbaar maken voor iedere burger; iets wat de afgelopen legislatuur toch wat op het appèl ontbrak. Visie en actie. En tweetaligheid. En euh… een nieuw logo misschien ook?

Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article
G
Vermits ik op Azertyfactor niet kan reageren op uw bijdrage, doe ik het langs deze weg. Wat blijkbaar weinig Vlamingen buiten Brussel of de Rand weten is hoeveel Nederlandstalige kinderen momenteel op weg zijn om goed tweetalig te worden en hoeveel anderstalige kinderen Nederlands leren. Neem bijvoorbeeld het H.H.T. in Tervuren, een befaamd Nederlandstalig college waar duizenden leerlingen uit de omliggende gemeenten school lopen. <br /> Meer dan tachtig procent van de grootouders/ouders die er aan de schoolpoort hun (klein)kinderen opwachten spreekt onderling Frans. Mooi om zien (en te horen) is dat de kinderen aan de ene kant van de poort tegen hun schoolkameraden Nederlands spreken en aan de andere kant vlot naar het Frans overschakelen. <br /> Ook in de faciliteitengemeenten rond Brussel bestaat al jaren dit fenomeen. Het heeft grotendeels te maken met het feit dat het Nederlandstalig onderwijs zeer hoog staat aangeschreven en dat de infrastructuur van vele Franstalige scholen verouderd is.<br /> In de bibliotheek van Zaventem hangt een mededeling in het Frans, Engels, Arabisch, Italiaans, Spaans, enz.. waarin staat dat Nederlands de voertaal is en dat wie de taal niet machtig is verzocht wordt een tolk mee te brengen. Vlamingen staan wereldwijd als polyglot bekend maar in de uitoefening van hun ambt mogen Vlaamse ambtenaren dit vooral niet tonen. Kan het nog belachelijker?<br /> Door spontaan Frans (maar ook Engels of Duits) te spreken met anderstaligen heb ik als Vlaming soms boze blikken of commentaar van Vlaamse collega’s gekregen maar ben ik nu vlot meertalig en ben ik fier wanneer ik mijn kinderen en inmiddels ook kleinkinderen van de ene taal naar de andere hoor switchen. <br /> Even iets anders: al jaren dring ik er bij de verantwoordelijken van Azertyfactor op aan om het systeem van appreciatie van een tekst te veranderen. Momenteel moet men eerst een ‘account’ aanmaken alvorens men onderaan een tekst een ster kan toekennen waardoor deze in de rubriek ‘populair’ terecht komt. Daardoor staan er in deze rubriek teksten die amper één tot twee sterren kregen, ongeacht het aantal keren dat de tekst gelezen werd. De ‘populairste’ bijdragen kregen in een ver verleden soms enkele sterren meer en blijven zo jarenlang aan de top staan.<br /> Op een forum als ‘De voorleestuin’ (voorleesverhaaltjes voor kinderen) staat aangegeven hoe dikwijls een tekst bekeken werd en mogelijk ook voorgelezen. Dat werkt zeer inspirerend voor een schrijver.<br /> Wilt u Azertyfactor (waar ik schrijf onder het pseudoniem Victor de Bourg) hier bij gelegenheid op wijzen mocht u met dit standpunt akkoord gaan ? (ook al hebt u weliswaar een eigen website waar u rechtstreeks feedback krijgt ).<br /> Met vriendelijke groeten.<br /> Guido
Répondre